
# Question Answer
1 There were important items taken out of the 

previous editions of the P-100.  For example, the 
requirement for prohibiting abandonment-in-place 
of piping, ductwork, & equipment was removed.  
Whom should we, the design reviewers, contact for 
clarification as to how to enforce a previous 
requirement?

The project manager for the job is your best first option.  
You can also reach out to p100@gsa.gov with your 
question.  As it relates to abandonment in place, we 
clarified the requirement in section 1.2.1.

2 Will this presentation be sent to us for downlaod 
and future reference?

Yes, the slides will be posted in a few days.  The recording 
will be available in two weeks.

3 Thank you - will the sllides weblink be sent to all 
those who registered via email?

Yes.  The web link will be provided to all attendees.

4 If the information in the P-100 conflicts with 
individual tenant agency design guidelines, which 
publication shall  dictate?

Section 1.6 addresses this issue and states that if a conflict 
exists, the more stringent requirement rules.  If there are 
still questions, you can reach out to the Office of 
Architecture and Engineering through the Project Manager 
on the job.

5 Are all design contract holders and GSA review 
personnel required to follow P100 design 
standards? For instance if a designer is rejecting a 
submittal for something that is accepted by the 
P100, can GSA override the designer of record's 
rejection?  Can you provide a point of contact to 
alert when it is not being accepted or follwed on a 
contract?

The GSA Project Manager on your job is your first option 
here.  They are required, along with the contracting officer 
to insure the project is following P100.  There are times 
though, through waivers or other means, when a certain 
aspect of P100 is not required. If you still have question 
reach out to p100@gsa.gov

6 What is EUI? Energy Use Intensity.  Amount of energy used divided by 
the building area.

7 Is there language in the standard that 
allows/encourages PV over parking lots?

There is no specific language regarding PV over parking 
lots; however, Chapter 6 does discuss PV arrays 
regardless of where they may be mounted.

8 Is there language in the standard that 
allows/encourages PV over parking lots?

P100 section 2.5.9.1 PARKING LOTS allows for shade 
structures with or without PV

9 Does the sustainability and conservation 
requirements apply to all existing and historic 
preservation buildings as well?

Yes. Age of building does not factor into which P100 
requirements apply. Some of our most-efficient buildings 
also happen to be historic; they may benefit from thermal 
massing, daylighting, or natural ventilation. 
Certain P100 provisions only apply to new construction or 
major modernization projects, regardless of building age. 
(e.g. LEED Gold certification, and net zero energy ready.)

10 Does anyone know what the percentage of 
buildings that have been updated on energy 
efficient fixtures?

Hi Ronald, GSA keeps tabs on all our buildings' energy 
efficiency, and, when budgets are limited, prioritizes 
energy efficiency upgrades that yield substantial energy 
savings -- such as at EISA 2007 "covered facilities" that 
comprise 80% of our agency's energy usage. If his does 
not answer your question, please feel free to rephrase and 
restate.
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# Question Answer
11 If a GPG technology is in a category that is not 

otherwise approved in P100, does being a GPG 
override not being approved?

Great question. In the event that Green Proving Ground 
technology violates another section of P100, a P100 
waiver request would be needed. GPG adoption would be 
a relevant circumstance to mention in the waiver. If you 
have a specific technology in mind, feel free to email the 
question to walter.tersch@gsa.gov and I can look into 
it. gpg@gsa.gov is anotehr option.

12 Why doesn't region 10 (AK) qualify for backup 
fossil fuel use? (Just regions 6, 7, & 8 cited on 
slide)?

Clarification, the slide is referencing ASHRAE climate 
zones, NOT GSA regions.

13 Why doesn't region 10 (AK) qualify for backup 
fossil fuel use? (Just regions 6, 7, & 8 cited on 
slide)?

Yes. P100 section 1.9.3.5.2 says "GSA also recognizes 
that some projects in existing buildings located in ASHRAE 
climate zones 6, 7, and 8 may require supplemental fossil 
fuel for peak heating in extreme weather conditions." 
Alaska is in ASHRAE climate zones 7 and 8, per this map: 
https://www.ashrae.org/file%20library/technical%20resourc
es/standards%20and%20guidelines/standards%20addend
a/169_2020_a_20211029.pdf#page=8

14 For building electrification compliance, do demand 
response generators include emergency backup 
response generators?

No, demand response generators are used for demand 
response management.  Emergency backup generators 
are excluded from the fossil fuel requirements.

15 The Public Buildings Amendments Act of 1988 
states that buildings constructed or altered by a 
Federal agency must comply with nationally 
recognized model building codes and with local 
zoning laws and other local requirements.  What 
happen when there is a discrepancy between P100 
and a more stringent building code such IBC. For 
GSA buildings, does P-100 take precedence or the 
building code as required by the Public Buildings 
Act.?

If P100 addresses a specific building code issue, than 
P100 would take precedence.  If a local building 
requirement is more stringent than P100, we try to comply 
with it.  section 1.3, 1.4 and 1.5 cover this in P100.

16 How much can the public / local elected officials 
influence land port of entry projects? Public impact 
could be considered snowmobile trails, pedestrian 
& cycling crossing, etc.

For that facility type, you're absolutel right that how the 
public moves through the land port is a core part of the 
program.  Public outreach and influence would certainly 
pertain to that but outreach may identfiy design 
opportunities for elements that meet requirements but 
could be enhanced (e.g., design may meet the basic 
throughput requirements for pedestrians but we may want 
to address the quality of the pedestrian experience and/or 
how people are introduced into surrounding fabric).



# Question Answer
17 I have a general question regarding the P100. We 

are seeing, on the construction site, construction 
documents that lack the quality and completeness 
required in the P100. As contractors we are asked 
to fill in the gaps on the projects. Is there a 
requirement in the GSA's AE contract for the 
construction documents to comply with the P100? 
What happens when they dont? This is resulting in 
change orders and costs increases.

Eduardo, this is great to know what you are seeing.  One 
of the tools I will talk about in the appendix is the submittal 
matrix.  This should help to make sure we get complete 
documents.  Additionally, the GSA PM and the 
Construction Manager should be alerted to quality of the 
drawings.

18 GSA has three new sustainability requirements in 
the 2024 P100. One of the new requirements is to 
value ecosystem services. This requirement is not 
limited to landscaping, it is a holistic requirement – 
do I understand correctly? Also, does this 
requirement have a baseline and tiers – where can 
construction companies find the performance table 
and/or prescriptive requirements?

Valuing ecosystem services is a holistic requirement.  
Currently there are no performance baselines associated 
with this.  It is a design philosophy about how the project is 
approached and the use of integrated design.  We have 
many projects that do this successfully by recognizing as 
an example that certain plants can provide biodiversity, 
rain management, beauty for the landscape, security, and 
lowering ambient air temperatures all of which benefit the 
project and can lower the overall cost.

19 In design-bid-build, is the general contractor 
required to ensure compliance with P-100 if the 
design documents are not in compliance? Who is 
responsible for the design and contract documents 
being in compliance with P-100, and what is the 
protocol if a non-compliance item comes up during 
the course of construction?

In a design bid build scenario, the GC is bidding on the 
documents provided by the A/E team.  It is their 
responsibility to provide a complete set that meets the 
requirements of P100.  P100 is generally referenced in a 
construction contract as there are some aspects, 
especially related to submittals and handoff that are the 
GC's responsibility.

20 Table 3.1.5 - Does air tightness apply to historic 
restoration?

The short answer is yes, but a baseline blower door test 
before construction can help determine whether the .17 
cfm/sf is likely going to be attainable.  IR and smoke in 
conjunction with the blower door test will help pinpoint 
where required improvements will provide the most benefit. 
Typically the fenestration and wall to roof connections are 
the most significant contributors to air leakage.

21 What is ELD? Typically used on roofs. ELD - electronic leak detection.

22 Are cornerstones required for additions to an new 
addition for a building

Please check with your Project Manager on that.  In 
general no they are not, but if the addition is major, and/or 
has a new major entrance, then it may be.

23 Might the Dec 2022 Pump Act be referenced in the 
standard?

Hey Joyce, we refernce the US Code that is from the Pump 
act.  29 USC 218d in P100 section 3.4.6

24 The P-100 dated May 2024 at this GSA link is the 
most current version now, correct?  
https://www.gsa.gov/system/files/P100%202024%
20Final%20%281%29.pdf

The best link to use is www.gsa.gov/p100

25 The P-100 dated May 2024 at this GSA link is the 
most current version now, correct?  
https://www.gsa.gov/system/files/P100%202024%
20Final%20%281%29.pdf

we have made some grammitical clarifications so this will 
get you the latest version which is currently marked with a 
v2 in the footer.
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26 Has the new version of P-100 been cross-

referenced with other agency design guidelines?.. 
such as US Marshall's security requirements.  If 
conflicts are discovered, which standard is 
required to be followed... the P-100 or agency 
specific requirements?

Section 1.6 addresses this issue and states that if a conflict 
exists, the more stringent requirement rules.  If there are 
still questions, you can reach out to the Office of 
Architecture and Engineering through the Project Manager 
on the job.

27 Did you say the 100 year is 1%; and the 500 year 
is 2%?

Interchangble terms:  Base Flood Elevation (BFE) = 100-
year Flood Elevation = 1.0 Percent-Annual- Chance Flood 
Elevation.... 
500-year Flood = 0.2 Percent-Annual- Chance Flood

28 Does the P-100 outline where specific information 
is to be located in the final design document 
deliverables?  Such as calculations and sequence 
of operations to be in DWG's vs. specs'?

Please see the P100 submittal matrix for information 
regarding calculation requirements that may not be 
included within P100.  Note: the P100 submittal matrix will 
be updated and published in the next few weeks.

29 RE: Mechanical Section - Replace in kind.  Is that 
new section only for Major HVaC Equipment, or 
also for accessories, such as duct insulation?

This is mainly applicable to major HVAC equipment such 
as (but not limited to) air handling units, packaged air 
conditioning units, chillers, cooling towers and boilers. 
Components of a mechanical system such as duct 
insulation that needs to be replaced shall be specified to 
current energy codes to ensure the appropriate insulation 
material and minimum thickness is being used.

30 For P100 2024, for those recirculation lines for 
domestic cold water lines and mains for flushing 
purposes, will any future renovations mandate 
bringing older buildings without cold water 
recirculation up to this standard or are they able to 
be waived?

This depends on the extent of existing plumbing 
infrastructure being altered. If practical and cost effective, 
measures shall be taken to incorporate these recirculation 
lines on domestic water risers and main branch runouts. 
Suggest consulting with the GSA Project Manager so that 
this matter is brought to the attention of GSA regional 
mechanical engineers.

31 Has the P-120 been updated as well to keep up 
with the new P-100?  if not, is it planned?  if so, 
what is ETA?

GSA is working on a P120 update that should be issued in 
the next few months.

32 If designs have been compelted under older 
versions of P-100 prior to the new 20204 P-100, 
but they have not gone into cosntruction yet, will 
the previosu designs have to be updated to meet 
the requirements of the new 2024 P-100?

No, P100 is not retroactive to projects that have been 
solicited for design.  The design team does have the option 
to use any new requirements, but this is not required.  Sec 
1.2 covers this.

33 Is there something in the P100 that talks about 
building code and when to use the more stringent 
code. For example, Plumbing Fixture codes in CA, 
CBC/CPC is more stringent than IBC. Same for 
accessibility. Where does it state that we are to 
use the more stringent code for our state?

See P100 section 1.5.

34 Do special spaces include federal data centers or 
is it a Tier?

Special spaces do not include federal data centers.



# Question Answer
35 Will there be more information on 

renovation/tenant improvements with regard to 
what building system upgrades need to be met to 
incorporate the current P100 requirements with 
buildings that need updating?

See P100 section 1.2.1

36 Is a Professional Engineer considered a licenced 
engineer in regards to 7.1.3.1 Fire Protection?

the professional engineer must be a licensed engineer who 
has passed the princials and practice of engineerig 
examination in fire prtoection administered by the National 
Concil of Examniners for Engineering and Surveying 
(NCEES).


